fbpx

Kto je to Ladislav Borbély?

Ladislav Borbély sa narodil 14.mája 1955 v Trenčíne. Vyštudoval psychológiu a na FTVŠ odbor futbalový tréner. Po skončení svojej aktívnej kariéry ho poznáme najviac ako komentátora slovenskej televízie, kde svojimi výrokmi sa stal spolukomentátorskou legendou, ktorú niektorý milujú a iný ju nenávidia. Jeho výroky, každý z nás dobre poznáme ale my sme sa tentokrát pozreli nato, kto nám to vlastne vštepuje poučky o futbale.

Hráčská kariéra

Odohral 29 zápasov a strelil v nich 1 gól

Na internete je málo zmienok o jeho aktívnej hráčskej kariére. Podľa wikipédie je jeho ligová bilancia nasledovná. Odohral celkovo 25 zápasov v československej futbalovej lige a strelil v nich 1 gól v drese Dukla Banská Bystrica.

Ligová bilancia

Ročník Zápasy Góly Klub
1. československá futbalová liga 1978/79 13 1 Dukla Banská Bystrica
1. československá futbalová liga 1979/80 5 0 Sparta Praha
1. československá futbalová liga 1980/81 7 0 ZŤS Košice
1. slovenská národná futbalová liga 1981/82 4 0 ZŤS Košice
CELKOM 1. liga 29 1

Trénerská kariéra

Na Slovensku trénoval FC Vráble, Ozety Dukla Trenčín, Gabčíkova, Koby Senec či Dusla Šaľa.

Jeho jedinou zahraničnou anabázou bola v roku 1997 maďarská Tatabánya, kde vydržal 10 kôl jesenej časti, v ktorých jeho Tatabánya nazbierala len 5 bodov, čo jednoznačne znamenalo poslednú priečku aktuálnej tabuľky

Podľa svojich vlastných slov sa počas pôsobenia v Tatabányi snažil mužstvu vštepiť barcelonský futbal skôr ako Barcelona. Neuspel, nie poslednýkrát predbehol svoju dobu, bol odídený, skôr ako sa výsledky stihli prejaviť.

  • “Futbalová paradigma Barcelony mi pripomína herný štýl, ktorý som forsíroval počas svojho angažmá v FC Tatabánya. Bohužiaľ, evidentne som predbehol dobu a nedostalo sa mi mediálnej ani odbornej pozornosti ani uznania, ako v súčasnosti.”
transfermarkt Ladislav Borbély
transfermarkt Ladislav Borbély

Spoluautor kníh

Ladislav Borbély je spoluautorom niekoľkých kníh a metodických publikácií o futbale, ako napríklad: Praktický manuál k používaniu malého Lüscherovho farebného testu, Útočenie celého mužstva alebo ako sa dnes útočí, Ofenzívna moderna v súčasnom futbale: nácvik a zdokonaľovanie, Defenzívna moderna v súčasnom futbale: priestorová obrana. Medzi najnovšie skvosty tohto umelca patria diela Trilógia Pressingu 2. diel a jej úspešné zavŕšenie trilógia Pressingu 3.diel.

TIP NA DARČEK:

Neviete čo kúpíť ako darček pre svojho futbalového kamaráta. Skúste mu kúpiť knihu práve od Laca Borbélyho. Je to originálny darček, ktorý určite poteší, zaujme, a keď už nič iné aspoň pobaví 🙂 Mňa rozhodne potešila a pobavila.

P.S  Ak vás tento tip na darček neoslnil môžete sa nechať inšpirovať našimi článkami Darček pre futbalistu – futbalová kniha, náš Top výber a Darčeky pre futbalistu – Našich Top 5 tipov.

Na záver moje najobľúbenejšie výroky Ladislava Borbélyho:
  • “Oxlade-Chamberlain sa v komornom tempe vracal naspäť, už som len čakal kedy sa tam objaví sláčikové kvarteto a zahrá mu.”
  • “Bolo by veľmi zaujímavé analyzovať biomechaniku lobdy pri Ronaldových strelách, najmä pri tých s klesajúcou trajektóriou.”
  • „Pragmatická modifikácia v pravej vertikále je koherentne obmedzená alebo aj vykanalizovaná.“

 

zdroje:

  • wikipedia, youtube
  • https://www.transfermarkt.de/ladislav-borbely/profil/trainer/14271
  • https://sport.sme.sk/c/3632992/sef-uft-borbely-v-tatabanyi-skoncil.html#ixzz56PMLoIZC
  • https://mynovezamky.sme.sk/c/6442471/novozamcan-ladislav-borbely-pripravuje-dalsiu-knihu-o-futbale.html#ixzz56PPXqNGh

Môžete nás sledovať na našej facebookovskej stránke Matchday.sk – zafutbalom bez cestovky